Le beaujolais nouveau est arrivee, de Shincha is klaar of de nieuwe oogst komt eraan: zoals je ziet op de foto ziet, schieten de scheutjes van de Camellia Sinensis. Het duurt dus niet lang meer voor er opnieuw geoogst zal kunnen worden .

Thee die groeit in de schaduw om extra smaak te creëren

Zoals het echte Gyokuro of Matcha betaamt, worden de theeplanten afgedekt met grote, zwarte doeken om het zonlicht af te schermen. Waarom wordt dat nu gedaan?

Japan bestaat voor 75% uit bergachtig landschap en heeft dus te maken met schaduwrijke gebieden en zonnige gebieden. Lang geleden al merkten de japanners dat thee die in de schaduwflank groeide anders en beter ging smaken dan thee die in de zon groeide.

Op wetenschappelijk vlak blijkt ook effectief dat bepaalde chemische reacties niet plaatsvinden in de schaduw en daardoor een “zoetere” smaak ontstaat. Deze smaak is heel gegeerd door de Japanners en ondertussen wereldwijd bekend. We kunnen dus stellen een echte premium tea.

Populair en maar 5% van de theeproductie

Concreet is minder dan 5% van de theeproductie in Japan productie van Matcha en Gyokuro. Het is dan ook een erg arbeidsintensief en kostbaar proces. De hectare grote plantages moeten exact 20 dagen afgedekt worden, dus stellingen voor de doeken moeten heel gecoördineerd en vlot opgezet worden, zodat de thee overal tegelijk een gelijke hoeveelheid zonlicht krijgt, echt geen sinecure. Na een periode van 20 dagen worden enkel de topscheutjes en eerste 2 blaadjes geplukt. Die worden gestoomd om de oxidatie stil te leggen, zodat het blad mooi groen blijft. Het blad van matcha of gyokuro thee is trouwens ook veel groener dan van gewone groene thee door de donkere toestand waarin de planten zich bevinden, wat aanmaak van chlorophyl of bladgroen extreem bevordert. Vervolgens worden steeltjes en bladnerven verwijderd om echt enkel puur blad te behouden. De essentie van het theeblad wordt gedroogd om Gyokuro thee te maken en verpulverd tussen molenstenen om Matcha thee te maken.

Verschillende prijzen

Waarom vind ik matcha thee van zeg maar 10 EUR en matcha van 45 EUR voor slechts een kleine hoeveelheid? Dit ligt enerzijds aan de origine van bladeren en anderzijds aan verwerkingsproces. In Japan wordt thee vaak verkocht via veilingen. Daar beoordelen ze de prijs-kwaliteitsverhouding. Om een lage prijs te verkrijgen gaan bladeren van verschillende theetuinen gemengd worden. Bovendien wordt het blad van goedkopere matcha ook vaak niet uitgepuurd, het blad blijft volledig en wordt niet met molenstenen, maar machinaal verwerkt. Dit zorgt ervoor dat er meer reststoffen zijn die bitters veroorzaken. Dit alles zorgt voor een lagere prijs, want de smaak is niet zo zoet of “umami”. Goedkopere matcha is niet noodzakelijk slechter, de smaak is iets minder lekker, maar kan perfect gebruikt worden in culinaire toepassingen. Daarom wordt deze ook als culinaire matcha gecategoriseerd. De betere, premium matcha wordt in Japan traditioneel vooral tijdens de theeceremonie geschonken, vandaar dat deze premium thee ook ceremoniële matcha genoemd wordt. Dit is de beste matcha en bedoeld om puur te drinken.

Let wel: de effecten van matcha kunnen tamelijk intens zijn, de jonge blaadjes bevatten toch veel caffeine en energie. Daarom is het aanbevolen er iets bij te eten. (dat kan geen grote opgave zijn natuurlijk 🙂 Er zit ook wel veel L-theanine in de blaadjes, wat je zal kalmeren en de energie-boost langer zal doen meegaan. Mooi meegenomen toch?

Wil je ook graag premium matcha of gyokuro proeven? Woon dan een van onze thee workshops bij die wij steeds op vaste data organiseren of ook prive vanaf 8 personen kan georganiseerd worden in ons Japans theepaviljoen of op locatie.

Besteld u graag kwalitatieve thee online? ontdek onze theecollectie?