Japan ligt nog steeds ver voor ons en ondertussen ook al weer ver achter ons. Ik zie het mijn missie om toch nog steeds de beste producten tot hier te brengen: de nieuwe oogst thee is geleverd, de nieuwe soorten sojasaus ook en inmiddels hebben we ook sake tot ons productgamma toegevoegd. Waarom sake? Sake is een fermentatieproductie van rijst, het past dus perfect in ons assortiment. Het heeft een mooi verhaal en ademt traditie, iets waar ik heel erg van hou. 

Sake is een eeuwenoude drank, die traditioneel eigenlijk aan de goden werd en vandaag nog steeds wordt geschonken, om de goden zo gunstig te stemmen. Sake noemen we ook wel rijstwijn. Het ontstaat namelijk door fermentatie van rijst. Het is een alcoholhoudende drank, tussen de 12% en 20%. Sake bestaat voor 80% uit water, dus je kunt je wel inbeelden dat het een impact heeft op de smaak. Hard water bevat veel Potassium en fosfor en zorgt voor gearomatiseerde sakes, met uitgesproken smaken. Sakes gemaakt met zacht water zijn helderder en zachter.

Ons assortiment sake geeft je een mooi overzicht geven van diverse technieken die aangewend worden om lekkere smaakprofielen te verkrijgen.

  • Zo is de yuzu sake een traditionele sake waar de yuzuvrucht in gemacereerd werd. De Umesake is een sake die waar de abrikozenvrucht tussen 24-36 maanden in de sake gemacereerd werd. Een mooie balans tussen zoete en zure toetsen met lange afdronk.
  • De Hanagaki Nigori zake is een ongefilterde sake.
  • De Hanagaki Daiginjo en de Fukuju zijn mooie voorbeelden van junmai daiginjo, de hoogste graad van rijstpolijsting tot respectievelijk 50% en 60%.
  • De chikusen Oranji werd gemaakt met gist nummer 7, de meest gebruikte, traditionele soort gist, perfect voor sake met een rijk, aromatisch profiel.
  • De Kijonenpu is een Kijoshu, of een zeer zachte/ zoete sake, waar de fermentatie gestopt werd door sake toe te voegen. De abrupte stijging in alcohol, is giftig voor de gist en stopt de fermentatie onmiddellijk. Doordat deze sake een hoger niveau aan suiker en aminuzuren bevat, wordt de kleur van geel naar donker bruin en zorgt voor caramel en nootachtige aroma’s. Deze sake is ook verouderd, omdat het aroma-profiel van de sake evolueert. Fruitige groene aroma’s maken plaats voor kruidigere, honingachtige, caramelaroma’s.
  • De Yama is op de traditionele Kimoto methode gebrouwen waar de gisting van de rijst op traditionele manier gebeurt, en natuurlijk melkzuurbacterien worden ontwikkeld, en niet chemisch toegevoegd, zoals in 99% van de sakes die gebouwen w op moderne methode.
  • Ook de Genroku is een Koshu of een oude sake (van 5 jaar tot 30 jaar), een assemblage van 3 en 8 jaar oude sake. Sake worden doorgaans slechts 1 jaar gedronken, omdat ze evolueren naar een bitterdere smaken, maar sommige sake laat men toch ouder worden op cederhouten vaten, of metalen containers, omwille van het andere karakter die ze kunnen creeren. Koshu of aged sake zijn echt zeldzaam.

Door de sake warm of koud te drinken en met de juiste gerechten te combineren kunnen jullie de complexiteit hiervan zelf ontdekken.