SAKE BROUWERIJEN

Yonezawa Shuzo

De brouwerij Yonezawa gelegen in de stad die de Olympische Winterspelen hostte in 1998 in de prefectuur Nagano. Yonezawa produceert het merk Imanishiki en Nakagawamura no Tamako. De naam Yonezawa Sake Brouwerij, Imanishiki, komt van de sumo-naam van de stichter in 1907. De vooraanstaande amateur sumo-worstelaar Yasotaro Yonezawa had een vechtersnaam Imanishiki. Yonezawa is eigenlijk een van de kleinere brouwerijen in Japan, waarvan hooguit 1% wordt geexporteerd.

 

Toch blijft er nog steeds veel respect voor traditie, want de manier van persen is wat het eindproduct hier onderscheidt : Yonezawa gebruikt nog steeds de Kuippers- of funeshibori methode, voor al hun sake. Zo zijn zijn de enige brouwerij in Nagano die dit nog zo doen. Het is niet de meest efficiente methode, maar wel de beste. Ze gebruiken voor hun prijswinnende sake ook nog steeds een houten kuip om de sake in te persen. De bergachtige regio, beter bekend als de Japanse Alpen is uiteraard gekend voor schoon, zuiver water. Het was dan ook geen verrassing date en brouwerij uit deze regio eind 2018 de hoogste onderscheiding behaalde in de eerste internationale sake competitie georganiseerd door het Concours Mondiale de Bruxelles. De meeste van hun sake wordt gebruik gemaakt van plaatselijk verbouwde Miyamanishiki sakerijst, maar ook van enkele zeldzame sakerijstsoorten zoals Kinmonnishiki. Het merk Nakagawamura no Tamako slaat op het kikkervisje dat leeft in de lokale wateren van het dorp Nakagawa en symboliseert tevens het engagement die de brouwerij heeft voor behoud van het traditionele lokale rijstteeltsysteem in hun regio. Als brouwerij in het algemeen kan hun sake gekarakteriseerd worden als rijk aan umami met een ideale balans van umami, fruit, noten, suikerspin, lichtgeurende bloemen en medium aciditeit.